Ask Your Question
0

problem with plugin in gazebo

asked 2012-09-10 21:13:50 -0500

Nachum gravatar image

updated 2012-09-19 21:48:30 -0500

Hi i was trying to spawn again a urdf model that I spawned a lot allready but today it isn't recognizing the plugin

any ideas? the plugin that is doing it-

<gazebo>
    <controller:gazebo_ros_controller_manager name="gazebo_ros_controller_manager" plugin="libgazebo_ros_controller_manager.so">
      <alwaysOn>true</alwaysOn>
      <updateRate>1000.0</updateRate>
      <interface:audio name="gazebo_ros_controller_manager_dummy_iface" />
   </controller:gazebo_ros_controller_manager>
  </gazebo>

edit5: I made a different urdf file and it wasn't willing to spawn it either.

can i get this plugin to work a different way?

Thanks

yesterday it did work fine

edit4: I reinstalled all of ros and it still isn't spawning i am getting this message-- Dbg plugin model name: bob

[ INFO] [1347535810.546163240, 391.723000000]: starting gazebo_ros_controller_manager plugin in ns: /
[ INFO] [1347535810.546328843, 391.723000000]: Callback thread id=0x7f2a0c10f010

How should i get it to work??

the error is

Error [Plugin.hh:101] Failed to load plugin libgazebo_ros_controller_manager.so: libgazebo_ros_controller_manager.so: cannot open shared object file: No such file or directory

edit1: i was able to copy that file into the directory, somehow i have two directories of pr2_gazebo_plugins. now it doesn't say it can't find the plugin, just writes -- loading model xml from file

[INFO] [WallTime: 1347451924.654210] [0.000000] waiting for service /gazebo/spawn_urdf_model

w/o nothing happening. am I missing files? (gazebo spawns other models like pr2 etc.)

edit2: If I first did --roslaunch pr2_examples_gazebo single_link.launch-- then exited and then again launched gazebo, it was able to spawn the model but the topic about joint states thought that my joint was the same as the single link model.

edit3: I did these commands--

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install --reinstall ros-fuerte-pr2-simulator

and the same thing happened, the model is not spawned.

Thanks

Nachum

edit retag flag offensive close merge delete

3 Answers

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2012-09-11 05:21:53 -0500

hsu gravatar image

updated 2012-09-19 21:56:28 -0500

If libgazebo_ros_controller_manager.so does not exist in

ls `rospack find pr2_gazebo_plugins`/lib

then you need to compile the plugins:

rosmake pr2_gazebo_plugins

Alternatively, if you installed from deb, do

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install --reinstall ros-fuerte-pr2-simulator


If the debian installed version runs correctly, you might want to remove your local copy of pr2_simulator path from ROS_PACKAGE_PATH.

Is there a reason you want to check out pr2_simulator locally and compile from source?

edit flag offensive delete link more

Comments

I guess it finds it, I mean nothing happens. if I change a bit the name i get an error [rospack] Error: stack/package pr2_gazebo_plugin not found. i also am able to roscd into pr2_gazebo_plugins

Nachum gravatar image Nachum  ( 2012-09-11 20:16:07 -0500 )edit

It finds it but can't see what is inside. if i wrote - ls rospack find pr2_gazebo_plugins/src - so it gave me the files inside but with ls rospack find pr2_gazebo_plugins/lib- it didn't show a thing. how can i fix it? Thanks

Nachum gravatar image Nachum  ( 2012-09-11 23:31:11 -0500 )edit

Try: rosmake pr2_gazebo_plugins

Jakub gravatar image Jakub  ( 2012-09-12 00:28:33 -0500 )edit

this is what i get when doing it - Built 71 packages with 1 failures.

Nachum gravatar image Nachum  ( 2012-09-12 01:40:34 -0500 )edit

Which platform you are on? Ubuntu?

Jakub gravatar image Jakub  ( 2012-09-12 04:23:10 -0500 )edit

I am on ubunto 12.04

Nachum gravatar image Nachum  ( 2012-09-12 20:49:50 -0500 )edit
0

answered 2012-10-07 20:13:01 -0500

ccm gravatar image

I don't know if this will help but you could try going into the "lib" directory and change the name of whatever is there to "libgazebo_ros_controller_manager.so"

I encountered a similar problem while doing this tutorial http://gazebosim.org/wiki/Tutorials/plugins/model_manipulation_plugin The model_push.world file has the line <plugin name="model_push" filename="libmodel_push.so"/> and it does not coincide with the file in my lib directory so after I change the name of one of them to be the same as each other it works.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2013-02-13 21:59:52 -0500

sksavant gravatar image

updated 2013-02-13 22:04:11 -0500

I had the same problem and after a lot of trouble found that it is because robotParam is not set in the plugin. I had a different name than default(robot_description) for the parameter. Adding

 <robotparam>param_name</robotparam>
to the plugin in URDF file fixed it where *param_name_ is name of parameter into which the robot model is loaded

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

Stats

Asked: 2012-09-10 21:13:50 -0500

Seen: 6,020 times

Last updated: Feb 13 '13