Ask Your Question
0

Error in Building a URDF from Scrath

asked 2015-05-22 11:50:37 -0500

Blumouse gravatar image

updated 2015-05-22 14:05:08 -0500

I've been following the tutorial from: http://wiki.ros.org/urdf/Tutorials/Bu...

I am currently attempting to run the 4th example 'Origins' using the command:

roslaunch urdf_tutorial display.launch model:=urdf/03-origins.urdf

However, every time I get an error in Rviz, essentially the leg is sticking straight through the middle of the base rather than being traslated to the side. I'm in the urdf_tutorial directory and have installed the joint_state_publisher package, so these are not the issues.

I'm encountering the error 'No transform from [right_leg] to [base_link]' and 'No tf data. Actual error: Fixed Frame [base_link] does not exist'. Any ideas on how to fix this? (If I was able to, I would upload a screenshot as well)

The urdf file I'm using is the same as from the tutorial, but posted below as well.

<?xml version="1.0"?>
<robot name="origins">
  <link name="base_link">
    <visual>
      <geometry>
        <cylinder length="0.6" radius="0.2"/>
      </geometry>
    </visual>
  </link>

  <link name="right_leg">
    <visual>
      <geometry>
        <box size="0.6 .2 .1"/>
      </geometry>
      <origin rpy="0 1.57075 0" xyz="0 0 -0.3"/>
    </visual>
  </link>

  <joint name="base_to_right_leg" type="fixed">
    <parent link="base_link"/>
    <child link="right_leg"/>
    <origin xyz="0.22 0 .25"/>
  </joint>

</robot>
edit retag flag offensive close merge delete

Comments

1

i think you need to show your urdf file

manipulator gravatar imagemanipulator ( 2015-05-22 13:16:58 -0500 )edit

It's an urdf file in the urdf_tutorial package, but I posted for you as well.

Blumouse gravatar imageBlumouse ( 2015-05-22 14:06:53 -0500 )edit

2 Answers

Sort by ยป oldest newest most voted
2

answered 2015-05-22 15:40:55 -0500

Blumouse gravatar image

updated 2015-05-22 16:53:07 -0500

Figured it out. Just needing to restart roscore in the end, although It seems like too simple of a fix.

edit flag offensive delete link more
1

answered 2015-05-22 14:37:10 -0500

David Lu gravatar image

Make sure that the fixed frame in rviz is set to base_link. This should be the default when using the launch file, but I'm guessing it got changed somehow.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2015-05-22 11:43:10 -0500

Seen: 416 times

Last updated: May 22 '15