Ask Your Question
0

AMCL and odometry: covariance all zeros ok?

asked 2014-04-23 20:33:08 -0600

Rick Armstrong gravatar image

Hello,

We're just getting started using the AMCL package for this robot. We're publishing odometry as described here, and so far, so good. I'm confused about something though: in the code, we're broadcasting nav_msgs/Odometry messages without setting the covariances (i.e. they're all zeros).

My question: is this a problem?

Thanks in advance,

Rick

edit retag flag offensive close merge delete

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2014-04-23 21:53:30 -0600

Looking at the AMCL wiki page, you´ll notice that AMCL only subscribes to tf and gets the odometry pose from there. This means that covariance information is not used for AMCL (simply because it is not available via tf). The (probabilistic) motion model used within AMCL is determined by the AMCL node parameters.

One could certainly argue that the "proper" way of doing things would be subscribing to odometry messages and using the covariance information provided within, but this would also make setting up a real system harder.

edit flag offensive delete link more

Comments

> AMCL only subscribes to tf. Ah, thanks I see that now. Looks like I asked the wrong question. It's local_planner that makes use of odometry directly.

Rick Armstrong gravatar imageRick Armstrong ( 2014-04-24 07:48:42 -0600 )edit

Hi! AMCL subscribes to tf but we still have to set a odom_frame_id... Why? Is it possible, and does it make sense, to use hector_mapping to compute odometry AND AMCL to compute the pose? Therefore, there would be 2 different map topics, one for AMCL (known map) one for hector_mapping.

Thanks!!

quentin gravatar imagequentin ( 2015-11-30 20:20:56 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2014-04-23 20:33:08 -0600

Seen: 561 times

Last updated: Apr 23 '14