Ask Your Question
3

cameracalibrator.py GUI opens but is not drawn

asked 2017-03-10 13:37:43 -0500

Vitor gravatar image

I'm trying to calibrate a single camera using cameracalibrator, as explained in http://wiki.ros.org/camera_calibratio... Despite being able to see the camera using rosrun image_view image_view image:=/camera/image_raw, I cannot start cameracalibrator. After issuing rosrun camera_calibration cameracalibrator.py --size 9x6 --square 0.05 images:=/camera/image_raw camera:=/camera, I get the following output:

('Waiting for service', '/camera/set_camera_info', '...')
OK
init done

The window appears, but contents are not draw. There's no video feed nor slider controls when I use that command. How do I solve that? This is using Kinetic on Ubuntu 16.04

If it helps:

$ rostopic list
/camera/camera_info
/camera/image_raw
/camera/image_raw/compressed
/camera/image_raw/compressed/parameter_descriptions
/camera/image_raw/compressed/parameter_updates
/camera/image_raw/compressedDepth
/camera/image_raw/compressedDepth/parameter_descriptions
/camera/image_raw/compressedDepth/parameter_updates
/camera/image_raw/theora
/camera/image_raw/theora/parameter_descriptions
/camera/image_raw/theora/parameter_updates
/camera/mycam/parameter_descriptions
/camera/mycam/parameter_updates
/rosout
/rosout_agg
edit retag flag offensive close merge delete

Comments

I'm having the exact same issue after installing 16,04 fresh. Did you ever resolve this issue? Would be very interested to hear if you did.

davelkan gravatar imagedavelkan ( 2017-10-12 11:05:54 -0500 )edit

Have you tried running it with the "--no-service-check" option? Meaning running "rosrun camera_calibration cameracalibrator.py --size 9x6 --square 0.05 images:=/camera/image_raw camera:=/camera --no-service-check"

fulkast@gmail.com gravatar imagefulkast@gmail.com ( 2018-08-31 00:36:20 -0500 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2017-10-12 12:57:42 -0500

davelkan gravatar image

I think i see the problem here. Through my own trials i observed that the symptoms you are describing occur when the image has not yet been received by the calibration gui node. It doesn't draw any images until it's received an image.

It looks like you're remapping the incorrect topic, which would explain why the image has not been received. rosrun camera_calibration cameracalibrator.py --size 9x6 --square 0.05 images:=/camera/image_raw camera:=/camera is remapping "images" and should be remapping "image". You can check this by comparing the subscribed topics under rosnode info /camreacalibrator to the topics viewable by rostopic list

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2017-03-10 13:37:43 -0500

Seen: 165 times

Last updated: Oct 12 '17