Ask Your Question
0

rviz is not publishing goal to the topic /move_base_simple/goal

asked 2016-11-03 14:11:50 -0600

utkarshjp7 gravatar image

updated 2017-04-02 02:09:00 -0600

I am setting up ros navigation stack on a robot that is not compatible with navigation stack out of the box. I am not using a static map for the navigation instead i have set the rolling_window parameters true for both global and local cost maps.
(I am not allowed to attach images so i will try my best to describe my situation in words.)

My rviz Screen shows the following objects

  • local and global costmaps
  • robot footprint.
  • "2D Nav Goal" tool is pointing to /move_base_simple/goal.

$ rostopic info /move_base_simple/goal

Publishers: * /rviz_1478194899883990323 ( http://172.20.41.90:44168/ )

Subscribers: * /move_base ( http://172.20.41.90:46055/ )

$ rostopic info /cmd_vel

Publishers: * /move_base ( http://172.20.41.90:46055/ )

Subscribers: * /beam/beam ( http://172.20.41.123:43113/ )

  • When I set a goal in rviz using "2D Nav Goal" tool, the terminal window of rviz shows the following information.

INFO [1478195397.235377567]: Setting goal: Frame:base_link, Position(0.558, -0.039, 0.000), Orientation(0.000, 0.000, 0.000, 1.000) = Angle: 0.000

In another terminal window i have following command running "rostopic echo /move_base_simple/goal"

In another terminal window i have following command running "rostopic echo /cmd_vel"

My problem is that when I set a goal in rviz screen i do not see anything published to /move_base_simple/goal or /cmd_vel topics.

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Are you running rviz on the same machine that rosmaster is running on?

shoemakerlevy9 gravatar imageshoemakerlevy9 ( 2016-11-03 19:18:14 -0600 )edit

Yes. I was running rviz on a different machine. The problem was that on my rviz machine ROS_HOSTNAME parameter was pointing to the ip address of ros master. I was overthinking the problem.

utkarshjp7 gravatar imageutkarshjp7 ( 2016-11-03 22:27:27 -0600 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2016-11-03 22:19:30 -0600

utkarshjp7 gravatar image

updated 2016-11-03 22:24:05 -0600

The problem was that on my local computer the parameter ROS_HOSTNAME was set to the ip address of the machine hosting ros master.

If anyone is having any trouble while running rviz on a machine different than the ros master, follow the instruction on this article:

http://www.umiacs.umd.edu/~cteo/umd-e...

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2016-11-03 14:11:50 -0600

Seen: 934 times

Last updated: Apr 02 '17