Ask Your Question
0

camera motion with viso2_ros

asked 2014-12-21 06:03:49 -0500

Morho gravatar image

Hello,

(sorry for my English, not my native language) Im using ROS Indigo on Ubuntu 14.04 and my goal is to estimate robot motion via visual odometry by using ROS. Im using usb_cam and image_proc to get image_rect which are used by mono_odometer in viso2_ros package. I also calibrated my camera with camera_calibration. My camera is located at height of 0.2m so I used static_transform publisher between /base_link and /head_camera where I set coord z to 0.2. I need to do some tests without robot, using only camera and estimate camera motion. My tests are quite easy, I just need to move camera forward by 1m and get result that camera`s location was moved by 1m and do the same with rotation by 90 degrees. For this easy tests I am just using rostopic echo /mono_odometer/odometry which contains header, pose and twists, but my problem is, that Im getting some data, which dont look right ... Can u please tell me what am I doing wrong and give me some guides to get right solution?

Thank you very much, Martin

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Hi Martin, what do you mean with data that "does not look right"? What is the problem? Is there too much error, displacement, rotation... ?

Miquel Massot gravatar image Miquel Massot  ( 2015-01-03 17:45:38 -0500 )edit

Hi, just during pure moving forward I have sometimes error about 30% on X-axis and there is also error displacement rising on Y-axis and Z-axis. During rotation are data totally nonsense, mono_odometer evaluates rotation as move in every axis about few meters.

Morho gravatar image Morho  ( 2015-01-05 11:39:52 -0500 )edit

And I also use wideangle web cam (120deg) and Im trying to avoid pure rotation ... Should I tune parameters in Matcher.h for matching? If yes, do you know how to tune them? Thanks

Morho gravatar image Morho  ( 2015-01-05 11:43:31 -0500 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2015-01-12 03:25:25 -0500

Miquel Massot gravatar image

libviso2 is intended for high framerates ( >10 fps) on places with features. Is it possible that on the place you are doing the experiments there are not enough features? Do you see any message in the console of odometer lost? If so, try to move slowly or in a richer environment.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2014-12-21 06:03:49 -0500

Seen: 339 times

Last updated: Dec 21 '14