Ask Your Question
1

Error when running camera_aravis

asked 2014-01-16 23:37:31 -0600

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

Hello

I'm using Aravis Library+ Basler Gige camera and trying to 'rosrun' the 'camnode' node in the camera_aravis package but get this error:

[ INFO] [1389957139.339901893]: Attached cameras:
[ INFO] [1389957140.342982212]: # Interfaces: 2
[ INFO] [1389957140.343083418]: # Devices: 1
[ INFO] [1389957140.343128316]: Device0: Basler-21390836
[ INFO] [1389957140.345038309]: Opening: (any)
[ INFO] [1389957140.515942297]: Opened: Basler-21390836
[ INFO] [1389957140.536173249]: Read parameter (string) AcquisitionMode: Continuous
[ INFO] [1389957140.537603368]: Read parameter (string) ExposureAuto: Off
[ INFO] [1389957140.539464657]: Read parameter (float) ExposureTimeAbs: 2000.000000
[ INFO] [1389957140.540825598]: Read parameter (string) GainAuto: Off
[ INFO] [1389957140.542282224]: Read parameter (string) TriggerMode: Off
[ INFO] [1389957140.543871376]: Read parameter (string) TriggerSource: Line1
[ INFO] [1389957140.581014104]: Camera does not support FocusPos.
[ INFO] [1389957142.605051133]:     Using Camera Configuration:
[ INFO] [1389957142.605155864]:     ---------------------------
[ INFO] [1389957142.605560177]:     Vendor name          = Basler
[ INFO] [1389957142.605960985]:     Model name           = acA2500-14gc
[ INFO] [1389957142.606317567]:     Device id            = 21390836
[ INFO] [1389957142.606371623]:     Sensor width         = 2590
[ INFO] [1389957142.606412827]:     Sensor height        = 1942
[ INFO] [1389957142.606473785]:     ROI x,y,w,h          = 0, 0, 2590, 1942
[ INFO] [1389957142.606532351]:     Pixel format         = yuv422packed
[ INFO] [1389957142.606581559]:     BytesPerPixel        = 2
[ INFO] [1389957142.607205740]:     Acquisition Mode     = Continuous
[ INFO] [1389957142.607903151]:     Trigger Mode         = Off
[ INFO] [1389957142.608617828]:     Trigger Source       = Line1
[ INFO] [1389957142.608678900]:     Can set FrameRate:     True
[ INFO] [1389957142.609966034]:     AcquisitionFrameRate = 100 hz
[ INFO] [1389957142.610024406]:     Can set Exposure:      True
[ INFO] [1389957142.610064838]:     Can set ExposureAuto:  True
[ INFO] [1389957142.610144185]:     Exposure             = 2000 us in range [35,999985]
[ INFO] [1389957142.610189658]:     Can set Gain:          True
[ INFO] [1389957142.610243707]:     Can set GainAuto:      True
[ INFO] [1389957142.610289537]:     Gain                 = 1.000000 % in range [0.000000,63.000000]
[ INFO] [1389957142.610342805]:     Can set FocusPos:      False
[ INFO] [1389957142.610956623]:     Network mtu          = 1500
[ INFO] [1389957142.611020698]:     ---------------------------
[ INFO] [1389957143.123137120]: using default calibration URL
[ INFO] [1389957143.123252028]: camera calibration URL: file:///home/seif/.ros/camera_info/21390836.yaml
[ INFO] [1389957143.123368751]: Unable to open camera calibration file [/home/seif/.ros/camera_info/21390836.yaml]
[ WARN] [1389957143.123409821]: Camera calibration file /home/seif/.ros/camera_info/21390836.yaml not found.
[ WARN] [1389957143.407889979]: Frame error: ARV_BUFFER_STATUS_TIMEOUT

Any ideas of what might be wrong?

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Did you ever figure out what you needed to get this to work? If so, what did you use to generate the calibration file if that was needed?

Benjamin.Nilson gravatar imageBenjamin.Nilson ( 2015-11-19 10:35:01 -0600 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2014-01-20 09:53:35 -0600

Athoesen gravatar image

It looks like what you're trying to do requires an intrinsic calibration of the camera. If you look at the following lines you will see the device identified by its serial numbers:

[ INFO] [1389957140.343128316]: Device0: Basler-21390836
[ INFO] [1389957140.345038309]: Opening: (any)
[ INFO] [1389957140.515942297]: Opened: Basler-21390836

And then later in the code it crashes because:

[ INFO] [1389957143.123368751]: Unable to open camera calibration file [/home/seif/.ros/camera_info/21390836.yaml]

[ WARN] [1389957143.123409821]: Camera calibration file /home/seif/.ros/camera_info/21390836.yaml not found.

Compare 21390836.yaml to Basler-21390836. It's trying to look for a calibration you haven't performed yet and hence it's missing. So if there's a stack to do a calibration, I'd suggest that and it will likely be stored there once you finish. Then try running this again.

Best of luck!

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2014-01-16 23:37:31 -0600

Seen: 494 times

Last updated: Jan 20 '14