Ask Your Question
0

Rviz Pixmap Error in ROS Hydro

asked 2014-08-22 11:58:22 -0500

ROSCMBOT gravatar image

updated 2014-08-22 13:28:45 -0500

Hello,

When I'm running rviz in ubuntu 12.04, ros hydro (rosrun rviz rviz), it gives me the following error messages:

[ INFO] [1408725863.506927966]: rviz version 1.10.18
[ INFO] [1408725863.507040161]: compiled against OGRE version 1.7.4 (Cthugha)
[ INFO] [1408725863.837919067]: Stereo is NOT SUPPORTED
[ INFO] [1408725863.838185468]: OpenGl version: 2.1 (GLSL 1.2).
[ERROR] [1408725864.438647192]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/rotate.svg'
[ERROR] [1408725864.438738136]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/rotate.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.468403984]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/rotate_cam.svg'
[ERROR] [1408725864.468482559]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/rotate_cam.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.497286389]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/move2d.svg'
[ERROR] [1408725864.497374581]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/move2d.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.526712974]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/move_z.svg'
[ERROR] [1408725864.526793391]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/move_z.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.555750894]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/zoom.svg'
[ERROR] [1408725864.555824373]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/zoom.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.584910817]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/crosshair.svg'
[ERROR] [1408725864.585031265]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/crosshair.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725864.713473142]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/cursor.svg'
[ERROR] [1408725865.543570251]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/FocusCamera.svg'
[ERROR] [1408725865.600616094]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/crosshair.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.632580370]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/Measure.svg'
[ERROR] [1408725865.667070566]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/crosshair.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.706913933]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/PublishPoint.svg'
[ERROR] [1408725865.736650458]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/rotate.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.736724031]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/rotate_cam.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.736757739]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/move2d.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.736789402]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/move_z.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.736818407]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/zoom.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.736847634]: Could not load pixmap 'package://rviz/icons/crosshair.svg' -- using default cursor instead.
[ERROR] [1408725865.786202542]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/Displays.svg'
[ERROR] [1408725865.985923967]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/Views.svg'
[ERROR] [1408725866.116225959]: Could not load pixmap '/opt/ros/hydro/share/rviz/icons/classes/Time.svg'

I read here that the bug has been fixed in rviz 1.10.17:

"fix hidden cursor ... (more)

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Interesting... I'm running 12.04 + Hydro, rviz 1.10.18 and it works fine. The difference I spot is with OpenGL version (mine is 4.4 (GLSL 4.4)). Could that be the issue?

Murilo F. M. gravatar image Murilo F. M.  ( 2014-08-22 12:47:54 -0500 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2014-08-22 12:55:48 -0500

ahendrix gravatar image

The message you reference specifically says that, on systems where the pixmaps cannot be loaded, the default cursor will be used. It looks like you have one of these systems.

If you read the error messages, it's failing to load the pixmaps, and using the default cursor instead. This is exactly what the changelog says it should be doing.

Just curious - what sort of system do you have, where this is happening?

edit flag offensive delete link more

Comments

My system is a Dell Desktop (OPTIPLEX 960).

ROSCMBOT gravatar image ROSCMBOT  ( 2014-08-22 13:30:04 -0500 )edit

I too get an error running ROS Indigo in Linux 14.04. The real problems comes in when I want to select point clouds through Publish Selected Points. At this stage, I get a squared icon, but its selection area starts not at the corner of the icon, but at some distance away that is hard to estimate.

Juan gravatar image Juan  ( 2015-03-10 02:47:56 -0500 )edit

@Juan: that sounds like a different issue. You should ask a new question.

ahendrix gravatar image ahendrix  ( 2015-03-10 21:47:52 -0500 )edit

From the error messages posted in the other question, I think this is actually the same / a similar issue. The fact that @Juan wants to select point clouds is irrelevant. RViz cannot load the pixmaps for cursors.

gvdhoorn gravatar image gvdhoorn  ( 2015-03-13 02:51:30 -0500 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2014-08-22 11:58:22 -0500

Seen: 795 times

Last updated: Aug 22 '14