ROS Resources: Documentation | Support | Discussion Forum | Index | Service Status | ros @ Robotics Stack Exchange
Ask Your Question

wmorlan's profile - activity

2018-07-19 02:14:56 -0500 received badge  Famous Question (source)
2016-12-30 15:03:35 -0500 received badge  Notable Question (source)
2016-11-03 02:30:49 -0500 received badge  Popular Question (source)
2016-09-02 03:09:13 -0500 received badge  Famous Question (source)
2016-05-23 05:41:21 -0500 received badge  Student (source)
2016-05-17 16:10:06 -0500 received badge  Notable Question (source)
2016-04-11 15:11:29 -0500 received badge  Popular Question (source)
2016-04-07 07:46:11 -0500 asked a question hector slam not generating map

For some reason, when I run hector_mapping, no map is generated. In rviz, no map appears when I try to view the /map topic. when I run "rosrun map_server map_saver", the result is a solid dark grey image. I have followed the instructions here when setting up my robot. http://wiki.ros.org/hector_slam/Tutor...

Edor: When building from logged data, the map builds fine. I therefore assume I am not generating the correct data somehow. Here is the launch file I am using to start everything; if somebody could tell me what I am doing wrong, that would be much appriciated

<?xml version="1.0"?>
<launch>
    <include file="$(find openni2_launch)/launch/openni2.launch"/>
    <node pkg="depthimage_to_laserscan" type="depthimage_to_laserscan" name="depthimage_to_laserscan"> 
        <remap from="image" to="/camera/depth/image_raw"/>
    </node>

    <node pkg="hector_mapping" type="hector_mapping" name="hector_mapping" output="screen">

        <!-- Frame names -->
        <param name="map_frame" value="map" />
        <param name="base_frame" value="camera_link" />
        <param name="odom_frame" value="camera_link" />

        <!-- Tf use -->
        <param name="use_tf_scan_transformation" value="true"/>
        <param name="use_tf_pose_start_estimate" value="false"/>
        <param name="pub_map_odom_transform" value="true"/>

        <!-- Map size / start point -->
        <param name="map_resolution" value="0.050"/>
        <param name="map_size" value="2048"/>
        <param name="map_start_x" value="0.5"/>
        <param name="map_start_y" value="0.5" />
        <param name="map_multi_res_levels" value="2" />

        <!-- Map update parameters -->
        <param name="update_factor_free" value="0.4"/>
        <param name="update_factor_occupied" value="0.9" />    
        <param name="map_update_distance_thresh" value="0.4"/>
        <param name="map_update_angle_thresh" value="0.06" />
        <param name="laser_z_min_value" value = "-1.0" />
        <param name="laser_z_max_value" value = "1.0" />
        <param name="laser_max_dist" value = "10" />

        <!-- Advertising config --> 
        <param name="advertise_map_service" value="true"/>

        <param name="scan_subscriber_queue_size" value="5"/>
        <param name="scan_topic" value="scan"/>

        <!-- Debug parameters -->
        <!--
        <param name="output_timing" value="false"/>
        <param name="pub_drawings" value="true"/>
        <param name="pub_debug_output" value="true"/>
        -->
        <param name="tf_map_scanmatch_transform_frame_name" value="scanmatcher_frame" />
    </node>
</launch>
2016-04-05 17:30:01 -0500 received badge  Enthusiast
2016-03-29 21:28:47 -0500 received badge  Organizer (source)
2016-03-29 18:29:56 -0500 asked a question Rviz Segfault on launch

Whenever I try to launch RVIZ, I get a segfault (output below)

[ INFO] [1459284145.533465094]: rviz version 1.11.10
[ INFO] [1459284145.535019033]: compiled against OGRE version 1.9.0 (Ghadamon)
Segmentation fault

GDB Backtrace:

Reading symbols from /opt/ros/indigo/bin/rviz...(no debugging symbols found)...done.
(gdb) r
Starting program: /opt/ros/indigo/bin/rviz 
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib/arm-linux-gnueabihf/libthread_db.so.1".
Cannot access memory at address 0x0

Program received signal SIGILL, Illegal instruction.
0x6ebbfdc8 in ?? () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libcrypto.so.1.0.0
(gdb) c
Continuing.
[New Thread 0x6e592220 (LWP 32192)]
[ INFO] [1459284312.220080219]: rviz version 1.11.10
[ INFO] [1459284312.221656919]: compiled against OGRE version 1.9.0 (Ghadamon)
[New Thread 0x6d9b0220 (LWP 32195)]
[New Thread 0x6d1b0220 (LWP 32196)]
[New Thread 0x6c7ff220 (LWP 32197)]
[New Thread 0x6bfff220 (LWP 32202)]

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x73e84f60 in XAddExtension () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libX11.so.6
(gdb) b
Breakpoint 1 at 0x73e84f60