Ask Your Question
0

Turtlebot3 packages are ignored by colcon build

asked 2020-11-27 11:43:18 -0600

lillyclark gravatar image

I'm following https://emanual.robotis.com/docs/en/p... for instructions on setting up Turtlebot3 packages on my PC (Ubuntu 18.04, with ROS2 Dashing). Here are the instructions:

$ mkdir -p ~/turtlebot3_ws/src
$ cd ~/turtlebot3_ws
$ wget https://raw.githubusercontent.com/ROBOTIS-GIT/turtlebot3/ros2/turtlebot3.repos
$ vcs import src < turtlebot3.repos
$ colcon build --symlink-install

The vcs import seems to work fine (repos are turtlebot3, turtlebot3_msgs, turtlebot3_simulations, DynamixelSDK, and hls_lfcd_lds_driver). But colcon build --symlink-install results in:

$ colcon build --symlink-install
Starting >>> turtlebot3_example
Starting >>> turtlebot3_teleop
Finished <<< turtlebot3_example [0.71s]                                                 
Finished <<< turtlebot3_teleop [0.92s]          

Summary: 2 packages finished [1.57s]

Why aren't the remaining packages building? I have sourced /opt/ros/dashing/setup.bash and ~/turtlebot3_ws/install/setup.bash with no change in the result of colcon build.

Some info which might help:

$ echo $AMENT_PREFIX_PATH
/opt/ros/dashing

$ ros2 launch turtlebot3_fake_node turtlebot3_fake_node.launch.py
Package 'turtlebot3_fake_node' not found: "package 'turtlebot3_fake_node' not found, searching: ['/opt/ros/dashing']"

$ colcon_cd turtlebot3_example works but

$ colcon_cd turtlebot3_fake_node
Could neither find package 'turtlebot3_fake_node' from '~/turtlebot3_ws' nor from the current working directory.

Thanks!

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

I just tried this on Ubuntu 20.04 and Foxy, and everything seems to compile there.

Trying this on Ubuntu 18.04 with Dashing, and it also seems to build everything for me. That is, it is building 14 packages, with the list looking like:

  • turtlebot3_msgs
  • dynamixel_sdk
  • hls_lfcd_lds_driver
  • turtlebot3_description
  • turtlebot3_cartographer
  • turtlebot3_navigation2
  • turtlebot3_node
  • turtlebot3_example
  • turtlebot3_fake_node
  • turtlebot3_bringup
  • turtlebot3
  • turtlebot3_gazebo
  • turtlebot3_teleop
  • turtlebot3_simulations

I'm honestly not sure why you are having trouble building. Can you try again, and post the output from the turtlebot3.repos file? Also, can you see if there are any COLCON_IGNORE, AMENT_IGNORE, or CATKIN_IGNORE files in the directories you downloaded?

clalancette gravatar image clalancette  ( 2020-12-18 13:27:46 -0600 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2020-12-18 13:48:48 -0600

lillyclark gravatar image

It turns out I was missing dependencies because of the wrong cmake version. These commands found the missing dependencies:

cd ~/ros2_ws
rosdep install --ignore-src --from-paths src/

And then to fix my cmake installation I followed the instructions here: https://apt.kitware.com/

sudo apt-get update
sudo apt-get install apt-transport-https ca-certificates gnupg software-properties-common wget
wget -O - https://apt.kitware.com/keys/kitware-archive-latest.asc 2>/dev/null | gpg --dearmor - | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/kitware.gpg >/dev/null
sudo apt-add-repository 'deb https://apt.kitware.com/ubuntu/ bionic main'
sudo apt-get update
sudo apt-get install cmake

After installing the missing dependencies I was able to build all the packages.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

Stats

Asked: 2020-11-27 11:43:18 -0600

Seen: 341 times

Last updated: Dec 18 '20