Ask Your Question
1

rosrun rviz rviz Xserver error

asked 2020-08-21 12:11:46 -0600

nullspace gravatar image

"qt.qpa.xcb: could not connect to display {192.168..}:0.0
qt.qpa.plugin: Could not load the Qt platform plugin "xcb" in "" even though it was found.
This application failed to start because no Qt platform plugin could be initialized. Reinstalling the application may fix this problem.

Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, vnc, xcb.

Aborted"

whenever i run "rosrun rviz rviz" iam getting this error i have no idea why this error occurs,i am a newbie so please help sort this out

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

You'll probably need to add some info here: what Operating System, how is ROS installed (debians or source), etc are you using. Are you using any hardware that is not a standard PC (for instance, are you on a raspberry Pi, or other ARM-based platform).

fergs gravatar image fergs  ( 2020-08-22 10:14:30 -0600 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2020-10-19 14:43:22 -0600

IanCol gravatar image

updated 2020-10-20 03:03:00 -0600

gvdhoorn gravatar image

I happened to solve this rviz issue by following this answer: https://askubuntu.com/a/1069502/688415

Relevant parts:

I had this error message when trying to run "Stellarium".

With strace I found that the missing file was libxcb-xinerama.so.0. I had to reinstall libxcb-xinerama0 to make it work:

sudo apt-get install --reinstall libxcb-xinerama0
edit flag offensive delete link more

Comments

1

Please do not post link-only answers. They have a tendency to go stale pretty quickly.

I've quoted the relevant part and added it to your answer.

gvdhoorn gravatar image gvdhoorn  ( 2020-10-20 03:02:16 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2020-08-21 12:11:46 -0600

Seen: 76 times

Last updated: Oct 20