Ask Your Question
0

I can't create a package

asked 2012-04-16 07:16:07 -0500

jcgarciaca gravatar image

updated 2012-04-16 17:33:54 -0500

Kevin gravatar image

I have installed ROS. I did the first two ROS/Tutorials (1. Installing and Configuring Your ROS Environment and 2. Navigating the ROS Filesystem) without problems. However, in the third (Creating a ROS Package) I have problem creating my package.

I do: $ cd ~/ros_workspace $ roscreate-pkg beginner_tutorials std_msgs rospy roscpp

and I get:

Created package directory /home/juliocesar/ros_workspace/beginner_tutorials
Created include directory  /home/juliocesar/ros_workspace/beginner_tutorials/include/beginner_tutorials
Created cpp source directory /home/juliocesar/ros_workspace/beginner_tutorials/src
Created package file /home/juliocesar/ros_workspace/beginner_tutorials/Makefile
Traceback (most recent call last):
  File "/opt/ros/electric/ros/bin/roscreate-pkg", line 35, in <module>
roscreate.roscreatepkg.roscreatepkg_main()
  File "/opt/ros/electric/ros/tools/roscreate/src/roscreate/roscreatepkg.py", line 126, in roscreatepkg_main
create_package(package, author_name(), depends, uses_roscpp=uses_roscpp, uses_rospy=uses_rospy)
  File "/opt/ros/electric/ros/tools/roscreate/src/roscreate/roscreatepkg.py", line 94, in create_package
f.write(contents)
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xed' in position 122: ordinal not in range(128)

It isn't like it must be, and the next commands don't work of course.

I don't know how to solve it...

Thanks.

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

I'm not very good in Python and rospackage, but can you try to do next?

1) backup "/opt/ros/electric/ros/tools/roscreate/src/roscreate/roscreatepkg.py" :)

2) change code in line 94, in create_package from

f.write(contents)

to

f.write(contents.encode('utf8'))
CaptainTrunky gravatar image CaptainTrunky  ( 2012-04-16 09:45:15 -0500 )edit
2

What operating system and Python version are you using? Which ROS distribution?

joq gravatar image joq  ( 2012-04-16 10:40:09 -0500 )edit

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2012-04-22 22:35:28 -0500

Karl Damkjær Hansen gravatar image

I had the same problem. It turns out that I have a special character in my username that is being written to the manifest.xml, which is being created after the Makefile.

My simple solution is to remove that character from my username.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

Stats

Asked: 2012-04-16 07:16:07 -0500

Seen: 375 times

Last updated: Apr 22 '12