Ask Your Question
1

RViz receives lidar messages but does not display (not about size)

asked 2019-02-28 04:34:39 -0600

metobom gravatar image

updated 2019-03-01 04:38:20 -0600

Hello I am trying to visualize LaserScan under /lidar topic in RViz. LaserScan receives messages but RViz does not visualize LaserScan. I already checked this question but I guess my problem is not same with it.

image description

rostopic echo

image description

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

Please provide the output of rosnode info /rviz... (tab complete it) as well as a picture of the configuration of your rviz (especially the contents of the tabs fixed_frame and your LaserScan). Or link to the respective *.rviz config you are using...

mgruhler gravatar image mgruhler  ( 2019-02-28 04:53:58 -0600 )edit

I edited @mgruhler. Also I found out source of the problem in this question is this laser thing.

metobom gravatar image metobom  ( 2019-02-28 05:03:33 -0600 )edit

@metobom seems okay, so far.

Can you have a look at rostopic echo /lidar and see if there is any data in there? also, what kind of lidar do you have?

mgruhler gravatar image mgruhler  ( 2019-02-28 07:14:47 -0600 )edit

@mgruhler my lidar is RPLidar 360 and also I added rostopic echo to my question.

metobom gravatar image metobom  ( 2019-03-01 04:07:18 -0600 )edit

@metobom I don't see any output of rostopic echo...

mgruhler gravatar image mgruhler  ( 2019-03-01 04:27:07 -0600 )edit

@mgruhler my bad I re-edited.

metobom gravatar image metobom  ( 2019-03-01 04:38:56 -0600 )edit

In rviz, can you uncheck "Autocompute intensity Bounds" and then change the intensity min and max value to actually have Min intensity < Max intensity ? Also, (just to be sure) do you at least have obstacles closer than 5meters of your robot in your Gazebo world ?

Delb gravatar image Delb  ( 2019-03-01 05:29:47 -0600 )edit
2

The output of rostopic echo you've shown only contains NANs for the range values. If all the values in the laser_scan message are NAN then there is nothing for RVIZ to show so this would be normal.

PeteBlackerThe3rd gravatar image PeteBlackerThe3rd  ( 2019-03-01 05:47:20 -0600 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2019-03-12 17:11:14 -0600

metobom gravatar image

updated 2019-03-12 17:11:53 -0600

So I tested whole thing in another computer which works with Nvidia card. I did exact same setup, hector_mapping and lidar worked just fine. In short source of the problem was the graphic card. Thanks for everyone for comments :D. I will link this question to my other related questions. image description

edit flag offensive delete link more

Comments

happy to see this fixed! So in essence, it was an incompatibilty caused by using the gazebo_ros_gpu_laser plugin with an incompatible graphics card...

Did you post this upstream to the developers? If so, it makes sense to link against the respective issue here ...

mgruhler gravatar image mgruhler  ( 2019-03-13 01:39:03 -0600 )edit

should i change my pc to run it ?? WT

Essam_Ky96 gravatar image Essam_Ky96  ( 2020-06-18 01:45:43 -0600 )edit

Intel GPU works too. When I get this error my Ubuntu setup was wrong and there was no Nvidia or Intel GPU seen by Ubuntu.

metobom gravatar image metobom  ( 2020-06-18 02:43:40 -0600 )edit

can anyone tell me how to extract numerical data (distance and angle) from the lidar

lidarCheetah gravatar image lidarCheetah  ( 2021-04-08 03:43:56 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2019-02-28 04:34:39 -0600

Seen: 1,003 times

Last updated: Mar 12 '19