ROS Resources: Documentation | Support | Discussion Forum | Service Status | Q&A answers.ros.org
Ask Your Question
0

Raspberry Pi3B+ install newly-released ROS2, failed in build and run

asked 2019-01-15 20:57:06 -0500

ecoflex gravatar image

updated 2019-01-16 03:29:23 -0500

gvdhoorn gravatar image

The instruction I followed was: https://index.ros.org/doc/ros2/Instal...

I ran:

colcon build \
   --symlink-install \
   --cmake-force-configure \
   --cmake-args \
     --no-warn-unused-cli \
     -DCMAKE_TOOLCHAIN_FILE=`pwd`/aarch64_toolchainfile.cmake \
     -DTHIRDPARTY=ON \
     -DBUILD_TESTING:BOOL=OFF \
     -DCMAKE_BUILD_RPATH="`pwd`/build/poco_vendor/poco_external_project_install/lib/;`pwd`/build/libyaml_vendor/libyaml_install/lib/"

and got:

Failed   <<< qt_gui_cpp [ Exited with code 1 ]
Aborted  <<< ros2node
Aborted  <<< rosidl_typesupport_fastrtps_c
Aborted  <<< rosidl_typesupport_introspection_cpp

Summary: 76 packages finished [4min 21s]
  1 package failed: qt_gui_cpp
  3 packages aborted: ros2node rosidl_typesupport_fastrtps_c rosidl_typesupport_introspection_cpp
  5 packages had stderr output: console_bridge_vendor libyaml_vendor qt_gui_cpp ta_security_api uncrustify_vendor
  93 packages not processed

then I ran:

~/ros2_ws/install/local_setup.bash

but got:

not found: "/home/yc/ros2_ws/install/ta_security_api/share/ta_security_api/local_setup.sh"
not found: "/home/yc/ros2_ws/install/ta_security_api/share/ta_security_api/local_setup.bash"
not found: "/home/yc/ros2_ws/install/ca_security_api/share/ca_security_api/local_setup.sh"
not found: "/home/yc/ros2_ws/install/ca_security_api/share/ca_security_api/local_setup.bash"

finally I ran:

ros2 run demo_nodes_cpp talker

and got:

Failed to load entry point 'launch': No module named 'lifecycle_msgs'
Failed to load entry point 'start': No module named 'rclpy'
Failed to load entry point 'status': No module named 'rclpy'
Failed to load entry point 'stop': No module named 'rclpy'
Failed to load entry point 'info': No module named 'rclpy'
Failed to load entry point 'list': No module named 'rclpy'
Failed to load entry point 'get': No module named 'rcl_interfaces'
Failed to load entry point 'delete': No module named 'rcl_interfaces'
Failed to load entry point 'set': No module named 'rcl_interfaces'
Failed to load entry point 'list': No module named 'rcl_interfaces'
Package 'demo_nodes_cpp' not found

How can I solve these problems?

edit retag flag offensive close merge delete

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2019-01-30 16:13:27 -0500

jacobperron gravatar image

I don't have a RPi to test on ATM, but looks like the issue is qt_qui_cpp failed to compile and so the majority of downstream dependencies were not build. Similar to building on Ubuntu 16.04, try adding a package ignore flag (--packages-ignore qt_gui_cpp rqt_gui_cpp) to the colon build command:

colcon build \
   --symlink-install \
   --packages-ignore qt_gui_cpp rqt_gui_cpp \
   --cmake-force-configure \
   --cmake-args \
     --no-warn-unused-cli \
     -DCMAKE_TOOLCHAIN_FILE=`pwd`/aarch64_toolchainfile.cmake \
     -DTHIRDPARTY=ON \
     -DBUILD_TESTING:BOOL=OFF \
     -DCMAKE_BUILD_RPATH="`pwd`/build/poco_vendor/poco_external_project_install/lib/;`pwd`/build/libyaml_vendor/libyaml_install/lib/"
edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2019-01-15 20:53:08 -0500

Seen: 171 times

Last updated: Jan 30