Ask Your Question
0

XV-11 Lidar Connected but not appearing on rviz

asked 2018-07-18 17:02:44 -0600

dta800 gravatar image

Hi,

I have installed ubuntu 16.04 and ros kinetic on my odroid xu4 to use xv11 lidar. I have connected lidar with an arduino mega to the odroid. I just followed the steps on ros wiki for installing xv11 driver, ros kinetic and it all worked until I get rviz command for my project. After I type:

roscore&
rosrun xv_11_laser_driver neato_laser_publisher _port:=/dev/ttyACM0 _firmware_version:=2

commands at ssh from my PC; It doesn't then I open a new terminal at my odroid and type rviz to see if it works. However it gives me an error that says:

Unable to find an xv11 visual which matches EGL config 9
Could not initialize OpenGL for RasterGLSurface, reverting to RasterSurface.
libGL error: unable to load driver: exynos_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: exynos
Unable to find an xv11 visual which matches EGL config 9
Could not initialize OpenGL for RasterGLSurface, reverting to RasterSurface.

Is it because of the qt bug that I have read while searching for unable to find an xv11 visual which matches EGL config 9 error, or is it because of something else? I am a newbie on both odroid, ubuntu and ros so could you please explain the problem simple for me? I will try to do the same steps tomorrow morning on a raspberry pi 3 b and edit here if it works.

Note: I am following this tutorial; http://roboticsweekends.blogspot.com/... for the all process. Except I am using odroid xu4 instead of a raspberry pi.

edit retag flag offensive close merge delete

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2018-07-18 17:51:32 -0600

You could just run RVIZ normally and add the laser stream to get around the issue in the short term.

edit flag offensive delete link more

Comments

I typed roscore& then rviz without typing any command but it still gave me the same errors.

dta800 gravatar imagedta800 ( 2018-07-19 02:46:13 -0600 )edit

Sorry, I just played with the settings of rviz and it seemed to work as you said. Thank you very much firstly, but how can I fix those errors for the long term?

dta800 gravatar imagedta800 ( 2018-07-19 02:54:21 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

Stats

Asked: 2018-07-18 17:02:44 -0600

Seen: 211 times

Last updated: Jul 18 '18