Ask Your Question
1

Laser_assembler problem: Published Cloud with 0 points

asked 2016-06-08 19:06:27 -0500

Shantnu gravatar image

updated 2016-06-08 19:54:42 -0500

Unable to get any point in the cloud. The periodic_snapshotter node gives the message: Published Cloud with 0 points My aim is to make a point cloud from the tilt_laser topic published by the bag file. (See below)

This is my launch file:

<launch>


 <node pkg="laser_assembler" type="laser_scan_assembler" output="screen"  name="laser_scan_assembler">

   <param name="max_scans" type="int" value="400" />
    <param name="fixed_frame" type="string" value="map" />
  </node>

 <node pkg="laser_assembler" type="periodic_snapshotter" output="screen" name="periodic_snapshotter" />

<node pkg="tf" type="static_transform_publisher" name="baselink_laser_broadcaster" args="0 0 1 0 0 0 map odom_combined 10"/>

</launch>

I am using following bag file from MIT: http://infinity.csail.mit.edu/data/20...

This is my tf frames: https://onedrive.live.com/redir?resid...

EDIT=================================== The following is being published by the MIT bag file that I am using:

topics: /base_odometry/odom 21032 msgs : nav_msgs/Odometry
/base_odometry/odometer 224 msgs : pr2_mechanism_controllers/Odometer
/base_odometry/state 224 msgs : pr2_mechanism_controllers/BaseOdometryState /base_scan 4489 msgs : sensor_msgs/LaserScan
/robot_pose_ekf/odom_combined 6333 msgs : geometry_msgs/PoseWithCovarianceStamped
/tf 12687 msgs : tf/tfMessage
/tilt_scan 4489 msgs : sensor_msgs/LaserScan
/torso_lift_imu/data 22451 msgs : sensor_msgs/Imu
/torso_lift_imu/is_calibrated 1 msg : std_msgs/Bool
/wide_stereo/left/camera_info_throttle 220 msgs : sensor_msgs/CameraInfo
/wide_stereo/left/image_rect_throttle 220 msgs : sensor_msgs/Image
/wide_stereo/right/camera_info_throttle 220 msgs : sensor_msgs/CameraInfo
/wide_stereo/right/image_rect_throttle 220 msgs : sensor_msgs/Image

edit retag flag offensive close merge delete

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2016-06-08 21:13:18 -0500

Shantnu gravatar image

updated 2016-06-08 21:51:21 -0500

It worked finally!!!. The tutorial ( http://wiki.ros.org/laser_assembler/T... ) documentation is little confusing. After reading the tutorial, it feels like the input topic to the laser_assembler is tilt_scan. However, if you see the code in laser_scan_assembler.cpp, it turns out that the subscribed topic is /scan.

After realizing that the required topic is scan and not tilt_scan, I tried to do remapping as follows:

    <launch>


 <node pkg="laser_assembler" type="laser_scan_assembler" output="screen"  name="laser_scan_assembler">
 <remap from="tilt_scan" to="scan"/>
   <param name="max_scans" type="int" value="400" />
    <param name="fixed_frame" type="string" value="map" />
  </node>

 <node pkg="laser_assembler" type="periodic_snapshotter" output="screen" name="periodic_snapshotter" />

<node pkg="tf" type="static_transform_publisher" name="baselink_laser_broadcaster" args="0 0 1 0 0 0 map odom_combined 10"/>

</launch>

However, it still produced 0 point clouds. Finally, running the bag file as rosbag play --clock bagfiles/b.bag /tilt_scan:=/scan helped me get the point clouds. Don't do remapping inside the launch file. Just do it when you are playing bag file..

Let me know if anyone faces problem in using laser_assembler. Below is the launch file that worked for me using the MIT bag file that I have attached above

<launch>


 <node pkg="laser_assembler" type="laser_scan_assembler" output="screen"  name="laser_scan_assembler">
    <param name="max_scans" type="int" value="400" />
    <param name="fixed_frame" type="string" value="map" />
  </node>

 <node pkg="laser_assembler" type="periodic_snapshotter" output="screen" name="periodic_snapshotter" />

<node pkg="tf" type="static_transform_publisher" name="baselink_laser_broadcaster" args="0 0 0 0 0 0 map odom_combined 10"/>

</launch>
edit flag offensive delete link more

Comments

What branch of the laser_assembler are you using? I'm trying to follow all the steps you mention, but the periodic snapshotter still says that it is publishing a cloud with 0 points... I'm in Ubuntu 16.04 with ROS Kinetic

Burgos gravatar image Burgos  ( 2017-08-07 05:22:04 -0500 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

3 followers

Stats

Asked: 2016-06-08 19:06:27 -0500

Seen: 472 times

Last updated: Jun 08 '16