Ask Your Question
0

camera_aravis unable to read images

asked 2016-03-31 04:21:43 -0500

b-sriram gravatar image

updated 2016-04-04 11:21:30 -0500

Hi,

I'm using Basler aceA2040 camera. I'm able to use pylon to view the image, but when I run the node, then I get the following error.

[ INFO] [1459415796.505253469]: Attached cameras:

[ INFO] [1459415797.507343350]: # Interfaces: 2

[ INFO] [1459415797.507401522]: # Devices: 1

[ INFO] [1459415797.507439594]: Device0: Basler-21717060

[ INFO] [1459415797.508187757]: Opening: (any)

[ INFO] [1459415797.649533133]: Opened: Basler-21717060

[ INFO] [1459415797.681021939]: Set gain = 36.000000

[ INFO] [1459415797.683831732]: Camera does not support FocusPos.

[ INFO] [1459415799.696795557]:     Using Camera Configuration:

[ INFO] [1459415799.696895442]:     ---------------------------

[ INFO] [1459415799.697275209]:     Vendor name          = Basler

[ INFO] [1459415799.697664075]:     Model name           = acA2040-25gc

[ INFO] [1459415799.698057562]:     Device id            = 21717060

[ INFO] [1459415799.698113163]:     Sensor width         = 2048

[ INFO] [1459415799.698151466]:     Sensor height        = 2048

[ INFO] [1459415799.698195014]:     ROI x,y,w,h          = 0, 0, 2046, 2046

[ INFO] [1459415799.698259450]:     Pixel format         = yuv422packed

[ INFO] [1459415799.698318762]:     BytesPerPixel        = 2

[ INFO] [1459415799.698932602]:     Acquisition Mode     = Continuous

[ INFO] [1459415799.699541695]:     Trigger Mode         = Off

[ INFO] [1459415799.700273893]:     Trigger Source       = Line1

[ INFO] [1459415799.700332053]:     Can set FrameRate:     True

[ INFO] [1459415799.701400025]:     AcquisitionFrameRate = 100 hz

[ INFO] [1459415799.701450797]:     Can set Exposure:      True

[ INFO] [1459415799.701492482]:     Can set ExposureAuto:  True

[ INFO] [1459415799.701533147]:     Exposure             = 2000 us in range [24,1e+07]

[ INFO] [1459415799.701571927]:     Can set Gain:          True

[ INFO] [1459415799.701605875]:     Can set GainAuto:      True

[ INFO] [1459415799.701642581]:     Gain                 = 36.000000 % in range [36.000000,512.000000]

[ INFO] [1459415799.701679707]:     Can set FocusPos:      False

[ INFO] [1459415799.702172955]:     Network mtu          = 1500

[ INFO] [1459415799.702224649]:     ---------------------------

[ INFO] [1459415800.060123136]: using default calibration URL

[ INFO] [1459415800.060201986]: camera calibration URL: file:///home/students/.ros/camera_info/21717060.yaml

[ INFO] [1459415800.060287986]: Unable to open camera calibration file [/home/students/.ros/camera_info
/21717060.yaml]

[ WARN] [1459415800.060328945]: Camera calibration file /home/students/.ros/camera_info/21717060.yaml not found.

[ WARN] [1459415800.804103698]: Frame error: ARV_BUFFER_STATUS_TIMEOUT

I found a similar issue which suggested to generate a calibration file. I'm not sure how to do that. Could someone please suggest how to generate the correct calibration file needed by this node? ( I'm running the camera_aravis prackage).

Issue #4 Github

Thanks

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

If calibration information is not found, then your images cannot be rectified, but you should still be able to see them on the appropriate image_raw topic.

joq gravatar image joq  ( 2016-03-31 13:12:12 -0500 )edit

The Frame error is a different and more serious problem.

joq gravatar image joq  ( 2016-03-31 13:13:09 -0500 )edit

Hi,

ya i tried that. In rviz when I view the image_raw topic, i get a white screen and it says 'No Image'

b-sriram gravatar image b-sriram  ( 2016-04-04 03:34:19 -0500 )edit

Apparently, the camera driver is unable to access the device. What driver are you using?

joq gravatar image joq  ( 2016-04-04 08:52:41 -0500 )edit

aravis 0.3.6 but i could use the driver and operate the camera

b-sriram gravatar image b-sriram  ( 2016-04-04 09:11:05 -0500 )edit

I meant the ROS driver. Is it this one? http://wiki.ros.org/camera_aravis ?

joq gravatar image joq  ( 2016-04-04 09:38:15 -0500 )edit

oh.. yes that's the one.

b-sriram gravatar image b-sriram  ( 2016-04-04 09:54:35 -0500 )edit

Apparently, it's not able to read your device.

joq gravatar image joq  ( 2016-04-04 10:20:52 -0500 )edit

2 Answers

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2016-04-04 10:58:45 -0500

joq gravatar image

updated 2016-04-04 15:19:59 -0500

That driver does not appear to be actively maintained. The ROS wiki page points to a fork of the original driver, which was converted from rosbuild to catkin and released in ROS hydro. Hydro status is end-of-life, and there have not been any releases to Indigo or Jade.

What version of ROS and OS are you using?

I'd recommend reporting your problem as a github issue. Maybe some maintainer will respond. You can make a link to this question to avoid repetition.

UPDATE: I second the suggestion of @lucasw for using basler_camera, instead.

edit flag offensive delete link more

Comments

I'm using ROS indigo and ubuntu 14.04.4.. Ok i'll report this as an issue. Thanks

b-sriram gravatar image b-sriram  ( 2016-04-04 11:07:10 -0500 )edit

Are you building it from source with Indigo?

joq gravatar image joq  ( 2016-04-04 11:49:27 -0500 )edit

Ya I'm building it from source

b-sriram gravatar image b-sriram  ( 2016-04-04 17:03:36 -0500 )edit
0

answered 2016-03-31 06:09:40 -0500

gvdhoorn gravatar image

Camera calibration in ROS is typically done using the camera_calibration package.

Save the result somewhere in your workspace (a specific package) and then update the calibration URL to point to that location.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2016-03-31 04:21:43 -0500

Seen: 467 times

Last updated: Apr 04 '16