Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Hello @vooon and @eric , I'm stuck somewhere similar but my source of the problem is elsewhere I think.

1) I am using Ubuntu 14.04 and mavros for ROS Indigo.


2) FCU I am using 3DR Robotics Iris equipped with Pixhawk.


3) I installed mavros using sudo apt-get install ... . This part is fine. Next, I connect the USB receiver to my computer and I change the "ttyACM0" in the px4.launch file to "ttyUSB0".


4) Then I call the launch file, and I see

[ INFO] [1429900676.296419593]: FCU URL: /dev/ttyUSB0:115200
[ INFO] [1429900676.296568384]: serial0: device: /dev/ttyUSB0 @ 115200 bps
[ INFO] [1429900676.297267179]: GCS bridge disabled
[ INFO] [1429900676.338080124]: Plugin 3dr_radio loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.340020654]: Plugin actuator_control loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.343256392]: Plugin command loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.349410801]: Plugin ftp loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.355797673]: Plugin global_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358029042]: Plugin gps loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358063670]: Plugin image_pub blacklisted
[ INFO] [1429900676.368613134]: Plugin imu_pub loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.371929447]: Plugin local_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.423800247]: Plugin mocap_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.425444083]: Plugin param loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.429073723]: Plugin px4flow loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.431786149]: Plugin rc_io loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.433578150]: SA: Set safty area: P1(1.000000 1.000000 1.000000) P2(-1.000000 -1.000000 -1.000000)
[ INFO] [1429900676.435489856]: Plugin safety_area loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.438453801]: Plugin setpoint_accel loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.444126377]: Plugin setpoint_attitude loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.448153997]: Plugin setpoint_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.449946335]: Plugin setpoint_velocity loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.455628269]: Plugin sys_status loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.458712512]: Plugin sys_time loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.459608376]: Plugin vfr_hud loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.464448577]: Plugin vision_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.467479429]: Plugin vision_speed_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.470861478]: Plugin visualization loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.473968732]: Plugin waypoint loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.474017908]: Autostarting mavlink via USB on PX4
[ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega
[ INFO] [1429900676.474059391]: MAVROS started. MY ID [1, 240], TARGET ID [1, 50]

Now I wonder if [ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega is the problem because when I launch a new terminal and do a rostopic list I can see -

/diagnostics
/mavlink/from
/mavlink/to
/mavros/actuator_control
/mavros/battery
/mavros/global_position/compass_hdg
/mavros/global_position/global
/mavros/global_position/gp_vel
/mavros/global_position/local
/mavros/global_position/rel_alt
/mavros/gps/fix
/mavros/gps/gps_vel
/mavros/imu/atm_pressure
/mavros/imu/data
/mavros/imu/data_raw
/mavros/imu/mag
/mavros/imu/temperature
/mavros/local_position/local
/mavros/mission/waypoints
/mavros/mocap/pose
/mavros/px4flow/ground_distance
/mavros/px4flow/raw/optical_flow_rad
/mavros/px4flow/temperature
/mavros/radio_status
/mavros/rc/in
/mavros/rc/out
/mavros/rc/override
/mavros/safety_area/set
/mavros/setpoint_accel/accel
/mavros/setpoint_attitude/att_throttle
/mavros/setpoint_attitude/cmd_vel
/mavros/setpoint_position/local
/mavros/setpoint_velocity/cmd_vel
/mavros/state
/mavros/time_reference
/mavros/vfr_hud
/mavros/vision_pose/pose
/mavros/vision_speed/speed_vector
/mavros/visualization/track_markers
/mavros/visualization/vehicle_marker
/mavros/wind_estimation
/rosout
/rosout_agg
/tf

but I cannot visualize any topic on rosrun rviz rviz and selecting imu data.

5) So I do a manual check on the terminal by rostopic echo /mavros/imu/temperature and I see nothing.

Any help is terribly appreciated.

Hello @vooon and @eric @eric-Schneider , I'm stuck somewhere similar but my source of the problem is elsewhere I think.

1) I am using Ubuntu 14.04 and mavros for ROS Indigo.


2) FCU I am using 3DR Robotics Iris equipped with Pixhawk.


3) I installed mavros using sudo apt-get install ... . This part is fine. Next, I connect the USB receiver to my computer and I change the "ttyACM0" in the px4.launch file to "ttyUSB0".


4) Then I call the launch file, and I see

[ INFO] [1429900676.296419593]: FCU URL: /dev/ttyUSB0:115200
[ INFO] [1429900676.296568384]: serial0: device: /dev/ttyUSB0 @ 115200 bps
[ INFO] [1429900676.297267179]: GCS bridge disabled
[ INFO] [1429900676.338080124]: Plugin 3dr_radio loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.340020654]: Plugin actuator_control loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.343256392]: Plugin command loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.349410801]: Plugin ftp loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.355797673]: Plugin global_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358029042]: Plugin gps loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358063670]: Plugin image_pub blacklisted
[ INFO] [1429900676.368613134]: Plugin imu_pub loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.371929447]: Plugin local_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.423800247]: Plugin mocap_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.425444083]: Plugin param loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.429073723]: Plugin px4flow loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.431786149]: Plugin rc_io loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.433578150]: SA: Set safty area: P1(1.000000 1.000000 1.000000) P2(-1.000000 -1.000000 -1.000000)
[ INFO] [1429900676.435489856]: Plugin safety_area loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.438453801]: Plugin setpoint_accel loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.444126377]: Plugin setpoint_attitude loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.448153997]: Plugin setpoint_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.449946335]: Plugin setpoint_velocity loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.455628269]: Plugin sys_status loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.458712512]: Plugin sys_time loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.459608376]: Plugin vfr_hud loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.464448577]: Plugin vision_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.467479429]: Plugin vision_speed_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.470861478]: Plugin visualization loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.473968732]: Plugin waypoint loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.474017908]: Autostarting mavlink via USB on PX4
[ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega
[ INFO] [1429900676.474059391]: MAVROS started. MY ID [1, 240], TARGET ID [1, 50]

Now I wonder if [ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega is the problem because when I launch a new terminal and do a rostopic list I can see -

/diagnostics
/mavlink/from
/mavlink/to
/mavros/actuator_control
/mavros/battery
/mavros/global_position/compass_hdg
/mavros/global_position/global
/mavros/global_position/gp_vel
/mavros/global_position/local
/mavros/global_position/rel_alt
/mavros/gps/fix
/mavros/gps/gps_vel
/mavros/imu/atm_pressure
/mavros/imu/data
/mavros/imu/data_raw
/mavros/imu/mag
/mavros/imu/temperature
/mavros/local_position/local
/mavros/mission/waypoints
/mavros/mocap/pose
/mavros/px4flow/ground_distance
/mavros/px4flow/raw/optical_flow_rad
/mavros/px4flow/temperature
/mavros/radio_status
/mavros/rc/in
/mavros/rc/out
/mavros/rc/override
/mavros/safety_area/set
/mavros/setpoint_accel/accel
/mavros/setpoint_attitude/att_throttle
/mavros/setpoint_attitude/cmd_vel
/mavros/setpoint_position/local
/mavros/setpoint_velocity/cmd_vel
/mavros/state
/mavros/time_reference
/mavros/vfr_hud
/mavros/vision_pose/pose
/mavros/vision_speed/speed_vector
/mavros/visualization/track_markers
/mavros/visualization/vehicle_marker
/mavros/wind_estimation
/rosout
/rosout_agg
/tf

but I cannot visualize any topic on rosrun rviz rviz and selecting imu data.

5) So I do a manual check on the terminal by rostopic echo /mavros/imu/temperature and I see nothing.

Any help is terribly appreciated.

Hello @vooon and @eric-Schneider @eric-schneider , I'm stuck somewhere similar but my source of the problem is elsewhere I think.

1) I am using Ubuntu 14.04 and mavros for ROS Indigo.


2) FCU I am using 3DR Robotics Iris equipped with Pixhawk.


3) I installed mavros using sudo apt-get install ... . This part is fine. Next, I connect the USB receiver to my computer and I change the "ttyACM0" in the px4.launch file to "ttyUSB0".


4) Then I call the launch file, and I see

[ INFO] [1429900676.296419593]: FCU URL: /dev/ttyUSB0:115200
[ INFO] [1429900676.296568384]: serial0: device: /dev/ttyUSB0 @ 115200 bps
[ INFO] [1429900676.297267179]: GCS bridge disabled
[ INFO] [1429900676.338080124]: Plugin 3dr_radio loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.340020654]: Plugin actuator_control loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.343256392]: Plugin command loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.349410801]: Plugin ftp loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.355797673]: Plugin global_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358029042]: Plugin gps loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.358063670]: Plugin image_pub blacklisted
[ INFO] [1429900676.368613134]: Plugin imu_pub loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.371929447]: Plugin local_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.423800247]: Plugin mocap_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.425444083]: Plugin param loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.429073723]: Plugin px4flow loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.431786149]: Plugin rc_io loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.433578150]: SA: Set safty area: P1(1.000000 1.000000 1.000000) P2(-1.000000 -1.000000 -1.000000)
[ INFO] [1429900676.435489856]: Plugin safety_area loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.438453801]: Plugin setpoint_accel loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.444126377]: Plugin setpoint_attitude loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.448153997]: Plugin setpoint_position loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.449946335]: Plugin setpoint_velocity loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.455628269]: Plugin sys_status loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.458712512]: Plugin sys_time loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.459608376]: Plugin vfr_hud loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.464448577]: Plugin vision_pose_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.467479429]: Plugin vision_speed_estimate loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.470861478]: Plugin visualization loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.473968732]: Plugin waypoint loaded and initialized
[ INFO] [1429900676.474017908]: Autostarting mavlink via USB on PX4
[ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega
[ INFO] [1429900676.474059391]: MAVROS started. MY ID [1, 240], TARGET ID [1, 50]

Now I wonder if [ INFO] [1429900676.474039611]: Built-in mavlink dialect: ardupilotmega is the problem because when I launch a new terminal and do a rostopic list I can see -

/diagnostics
/mavlink/from
/mavlink/to
/mavros/actuator_control
/mavros/battery
/mavros/global_position/compass_hdg
/mavros/global_position/global
/mavros/global_position/gp_vel
/mavros/global_position/local
/mavros/global_position/rel_alt
/mavros/gps/fix
/mavros/gps/gps_vel
/mavros/imu/atm_pressure
/mavros/imu/data
/mavros/imu/data_raw
/mavros/imu/mag
/mavros/imu/temperature
/mavros/local_position/local
/mavros/mission/waypoints
/mavros/mocap/pose
/mavros/px4flow/ground_distance
/mavros/px4flow/raw/optical_flow_rad
/mavros/px4flow/temperature
/mavros/radio_status
/mavros/rc/in
/mavros/rc/out
/mavros/rc/override
/mavros/safety_area/set
/mavros/setpoint_accel/accel
/mavros/setpoint_attitude/att_throttle
/mavros/setpoint_attitude/cmd_vel
/mavros/setpoint_position/local
/mavros/setpoint_velocity/cmd_vel
/mavros/state
/mavros/time_reference
/mavros/vfr_hud
/mavros/vision_pose/pose
/mavros/vision_speed/speed_vector
/mavros/visualization/track_markers
/mavros/visualization/vehicle_marker
/mavros/wind_estimation
/rosout
/rosout_agg
/tf

but I cannot visualize any topic on rosrun rviz rviz and selecting imu data.

5) So I do a manual check on the terminal by rostopic echo /mavros/imu/temperature and I see nothing.

Any help is terribly appreciated.